Mijn dagschema

De overgang van één naar twee kinderen is zeer intens maar heel plezant. Het was een bewuste keuze om snel twee kinderen na elkaar te krijgen. Toch valt me op sommige vlakken wel nogal zwaar, vooral organisatorisch. Ik merk dat mijn oudste dochter (Isolde) nog veel zorg nodig heeft en ik daardoor vaak handen te kort kom.

De eerste maanden met Reinout erbij was de combinatie soms bijna onmogelijk. Reinout kreeg borstvoeding maar Isolde kon ook nog niet zelfstandig eten. Die twee tegelijkertijd combineren is gewoonweg onmogelijk. Dat zorgde vaak voor frustratie. Mijn man en ik schrokten letterlijk al ons eten naar binnen omdat we zelfs daarvoor niet voldoende tijd hadden. Gelukkig beterde dit. Hoe minder voedingen Reinout nodig had en hoe ouder Isolde werd, hoe meer er toch iets of wat een schema aan te houden viel. Al snel leerde ik dat het beter is om de voedingsmomenten, avondroutines, badjes,.. niet op hetzelfde moment te plannen. Dat was praktisch niet uit te voeren in mijn eentje.

Gelukkig heb ik ondertussen een dagschema gevonden dat voor mij werkt. Het is een proces geweest van constant aanpassen en pas nu heb ik het gevoel dat ik het wat onder controle begin te krijgen.

Op maandag, woensdag en donderdag ga ik werken. Die dagen gaan Isolde en Reinout naar de crèche. Op dinsdag, vrijdag en in het weekend zijn ze bij mij. Tijdens de week ben ik het grootste deel van de dag alleen. Mijn man gaat werken in Brussel. Hij staat op om 6.10u en is terug thuis rond 18u. Het schema hieronder is vooral voor weekdagen. In het weekend helpt mijn man natuurlijk mee.

Eerst douche ik zelf. De kinderen liggen dan nog in bed. Als ik geluk heb slapen ze nog. Meestal is dit niet zo.. Ik geef aan Isolde enkele leesboekjes in bed. Die leest ze dan rustig terwijl ze wat wakker wordt. Reinout neem ik bij mij in de badkamer. Ik heb een grote doos met badspeeltjes staan. Die giet ik uit op de grond. Dat geeft mij de nodige tijd om te douchen. Alhoewel.. meestal trekt hij zich recht aan de luiertafel en gooit hij al het grief (pampers, doekjes,..) uit de mandjes.

Daarna kom ik samen met één kindje naar beneden. Ik laat die achter en ga zo snel mogelijk achter het tweede. Die staat dan meestal al aan het traphekje te huilen maar daar is geen andere oplossing voor. Isolde kan nog niet alleen van de trap. Ik zet de tv aan en geef Isolde haar papfles. Die drinkt ze alleen op. Reinout krijgt ondertussen zijn melk op mijn schoot. Daarna kunnen ze wat spelen en probeer ik zelf wat te eten.

Ik schrijf later mijn avondroutine uit maar ik kan wel al vertellen dat het badje ’s avonds al snel sneuvelde. Tot zolang ze niet samen in bad konden werden Isolde en Reinout elk op een ander moment van de dag gewassen. Isolde ’s morgens, samen met één van ons 2 in de douche. Reinout overdag, als ik eens tijd had terwijl Isolde naar de crèche ging. In het weekend wasten we elk 1 kind op hetzelfde moment. Gelukkig, hallelujah!, kunnen ze ondertussen samen in bad. Dit is onze activiteit in de voormiddag net voor Reinout zijn eerste dutje. Als ze niet in bad moeten kunnen we eens met de buggy tot in het dorp gaan. Dan haal ik bij de bakker en slager de boodschappen.

Ik leg daarna Reinout in bed en ga met Isolde terug naar beneden. Ik geeft haar soep en wat brood om te eten. Daarna doen we een activiteit die niet gemakkelijk is om te doen met Reinout erbij. Een spelletje spelen, buiten spelen op de schommel,… Zo krijgt zij wat één op één tijd.

Als Reinout terug wakker wordt spelen ze nog wat samen en daarna is het etenstijd. Isolde kan ondertussen al (onder toezicht) alleen eten. Ik geef ondertussen Reinout zijn eten. Soms loopt dit volledig uit de hand en gooit Isolde met eten of smeert ze het in haar haren. Dat is dan maar zo… Je kan niet alles hebben. Niet veel daarna gaan ze beiden slapen. Eerst Isolde dan Reinout. Daarna is het alweer tijd om fruitpap te eten en nog wat te spelen of op wandel te gaan.

Om zes uur start dan “de avondroutine”. Ik volg enkele slaapcoaches en heb enkele boeken/artikels over slaap gelezen. Daarin staan meestal zeer uitgebreide avondroutines uitgeschreven. Rustig samen melk drinken in een stoel, badje, boekje lezen, knuffelen,… Ik heb dit geprobeerd, maar het is niet te doen. Met twee hele kleine kinderen is dit voor mij niet haalbaar. Ik kan geen volledig half uur tot een uur met een kind verdwijnen om dat allemaal te doen. Soms moet ik haar alleen laten, ik kan geen twee dingen tegelijk doen. Daarom doe ik zoveel mogelijk samen, beneden voor tv. Op die manier maak ik de tijd die ik boven ben zo kort mogelijk. Isolde eet samen met ons warm avondeten en Reinout eet brood met boter. Daarna drinken ze melk voor de tv. Tussen 18.30u en 19u ga ik eerst met Reinout naar boven. Ik doe zijn Pyjama aan, Zet zijn witte ruis op en leg hem in bed. Ondertussen kijkt Isolde alleen beneden naar tv. Daarna ga ik met haar naar boven. Doe ik haar pyjama aan en lees ik samen met haar een boekje. Ik zing nog een liedje en leg haar in haar bed.

Sinds kort lukt het me om overdag enkele huishoudelijke taken te doen tussendoor. Dit is wel zeer beperkt. Ik moet er ook op letten dat ik mijn verwachtingen daarover niet te hoog leg voor mezelf.

zo dat was het zowat. Om 19u hebben we dan wat tijd voor onszelf. Als ze vlot willen slapen natuurlijk 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *